Accountancypraktijk voor gevorderden (hybride)

Sessies

Heb jij al minimaal twee of drie jaar ervaring met het samenstellen van jaarrekeningen? Dan ben je aan het juiste adres. 

 

Wordt door het volgen van deze interactieve opleiding een nóg betere sparringpartner voor je klanten. 

Het aantal jaren ervaring en kennis van verslaggeving is namelijk een vereiste. Het is nodig voor het samenstellen van een jaarrekening, zodat die voldoet aan de eisen op het gebied van de externe verslaggeving en om een beter inzicht te krijgen in de jaarrekening. Dat kan ook weer pas kan komen in gesprekken met (bijvoorbeeld) andere financiële adviseurs en bankiers. 

 

Wil jij meer inzicht verkrijgen in de mogelijke waarderings- en resultaatbepalingsgrondslagen en de invloed daarvan op het vermogen en het resultaat van een onderneming? 

Door te trainen op specifieke aspecten uit de praktijk, en in het bijzonder op die onderwerpen waar meestal problemen worden waargenomen, zal de productiviteit van de werknemer toenemen en zal met name de kwaliteit en advisering inzake de jaarrekening toenemen. 

 

Vragen staat uiteraard vrij. Indien ze voor alle deelnemers relevant zijn worden deze direct behandeld. Specifieke vragen van een deelnemer kunnen beantwoord worden buiten de lesuren om. 

 

Onderwerpen

 • Belang van financiële verslaggeving

 • Jaarrekening, presentatie en toelichting

 • Waarderingsgrondslagen

 • Grondslagen van resultaatbepaling

 • Fiscale grondslagen en gevolgen voor de verslaggeving. 

 

Literatuur 

Verplicht cursusmateriaal betreft het boek: Externe Verslaggeving (druk 10) Externe verslaggeving (noordhoff.nl) 

 

Deze opleiding kun je ook hybride volgen. 

 

Module 1 

De cursus start met het scheppen van een algemeen kader: wat is externe verslaggeving en wat is het belang ervan? 

Vervolgens wordt aandacht besteed aan ernstige onzekerheid omtrent continuïteit, uitkeringstest dividend en andere actualiteiten. 

Daarnaast worden de algemene grondbeginselen behandeld die in acht genomen moeten worden bij het samenstellen van de jaarrekening. Het laatste onderdeel gaat over de eerste posten die op de balans staan, waaronder de immateriële en de materiële vaste activa. 

 

Module 2

De tweede module behandelt posten die op de balans van een onderneming voor kunnen komen. Bij de behandeling van die posten wordt de volgorde aangehouden die beschreven staat in de wettelijke modellen. 

Afhankelijk van de relevantie in de praktijk wordt in algemene zin of juist diepgaand op bepaalde posten ingegaan. 

 

Module 3

In de derde module worden de resterende balansposten behandeld alsmede de posten die in de winst & verliesrekening van een onderneming voor kunnen komen, waarbij we eerst kort stil staan bij de algemene grondslagen voor resultaatbepaling.

 

Daarnaast behandelen we diverse losstaande onderwerpen, zoals:

 • Jaarrekening op fiscale grondslagen

 • Micro entiteiten

 • Consolidatie

 • Kasstroomoverzicht

 • Gebeurtenissen na balansdatum 

 

Module 4 

De laatste module zal besteed worden aan de behandeling van (een aantal) praktijkproblemen die cursisten in hun eigen werkomgeving zijn tegengekomen. 

Ook zal er een stukje voorbereiding op het examen plaatsvinden, mede door integrale behandeling van examens van voorgaande jaren. Deze examens dienen thuis voorbereid te worden.


NOAB-leden: €1015,00 excl. btw

Niet-leden: €1270,00 excl. btw