Ben je op zoek naar de sleutel tot een succesvolle bedrijfsoverdracht of -opvolging? Dan is deze cursus een absolute must!
Vanaf 1 januari 2024 zijn de regels voor de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregelingen voor de aanmerkelijkbelangclaim (DSR) in de Successiewet 1956 aangepast, en deze blijven de komende jaren in beweging, met zowel aanscherpingen als versoepelingen.
In deze dynamische cursus komen naast de wijzigingen in bovengenoemde regelingen ook andere actuele veranderingen aan bod (incl. schenk-en erfbelasting).
Ons hoofddoel is jou voor te bereiden op proactief advies.
We duiken dieper in op wat een ondernemer, of het nu een IB-ondernemer is of een dga met zijn eigen bv, nu al kan ondernemen om toekomstige opvolgingsfaciliteiten te optimaliseren.
Denk aan slimme strategieën zoals het omzetten van beleggingsvermogen in ondernemingsvermogen door het storten van box 3-vermogen in een bv en het aflossen van ondernemingsschulden.
En laten we niet vergeten de cruciale vraag te beantwoorden: wanneer is het beste moment vanuit fiscaal oogpunt om een overdracht of opvolging te plannen?
Is het 2024, 2025, 2026 of misschien later? Dit alles om bedrijfsoverdracht en -opvolging optimaal vorm te geven.
Kortom, we helpen je om nu al voor te sorteren op een succesvolle bedrijfsoverdracht of -opvolging in de toekomst.
Onderwerpen
• Hoe luiden de BOR en DSR, bij IB-ondernemingen en bij bv’s? Zowel bij een vererving bij overlijden als bij een schenking bij leven
• Wat dient men nu te doen, om later fiscaal vriendelijker te kunnen overdragen?
• Wat is ondernemingsvermogen en wat is beleggingsvermogen, en hoe kun je niet gefacilieerd beleggingsvermogen praktisch omzetten in fiscaal wel gefacilieerd ondernemingsvermogen?
• Wat zijn duurzaam overtollige liquide middelen, wat is daarin de laatste stand van zaken in de jurisprudentie?
• Met heel veel praktische tips en trucs in het kader van taxplanning, zoals het kopen van een gehuurd bedrijfspand, wanneer wel of niet een kind bij welke entiteit op de loonlijst zetten. Wat kan daarbij wel en wat niet?
• Hoe pakken de bezits- en voorzettingseis uit? Met een hele reeks van voorbeelden wanneer die eisen wel of juist niet worden geschonden, zoals certificering van aandelen, aangaan van een personenvennootschap, uitbreiding van activiteiten
• Hoe kun je het beste adviseren bij een bv waarin géén onderneming (meer) zit?
• Wat zijn de (laatste) standpunten van de Kennisgroepen op het gebied van de BOR en DSR?
• Wat blijven – ook na de aangekondigde wetswijzigingen – de pijnpunten bij een opvolging?