Fiscale ins & outs bij afkoop van lijfrenten (Online)

In het algemeen wordt een lijfrente afgesloten om er een spaarpot voor de oude dag mee op te bouwen. Zo’n financieel product wordt dan ook in beginsel afgesloten om er te zijner tijd periodieke uitkeringen uit te laten vloeien. Het komt ook veelvuldig voor dat lijfrentehouders hun lijfrente vroegtijdig (geheel of gedeeltelijk) beëindigen, of te wel afkopen. Hieraan zijn fiscale consequenties verbonden. De klant is daarvan niet altijd goed (genoeg) van op de hoogte. Het is belangrijk de klant volledig, en vooral ook tijdig, daarover te informeren.

 

De fiscale wetgever onderkent het belang van het sparen voor een oudedagsvoorziening en faciliteert dat in de vorm van premie-aftrek voor box 1-lijfrenten. Maar dan moet een lijfrentehouder zich wel aan de fiscale regeltjes houden! Doet hij dit niet, dan wordt deze geconfronteerd met de fiscale gevolgen ervan. Denk daarbij aan afkoop. 

 

De wetgever vindt het niet OK als een lijfrente vroegtijdig wordt beëindigd er verbindt daar vrij pittige fiscale gevolgen aan. Denk daarbij aan heffing van inkomstenbelasting en in voorkomende gevallen heffing van revisierente. Wat zijn de fiscale gevolgen van afkoop voor jouw klant? Dit is mede afhankelijk van het fiscale regime dat van toepassing is op de lijfrente.

 

Als je je begeeft in de wereld van lijfrenten, zorg dan dat jouw kennis op orde is. Ken de regeltjes en de actualiteiten! Erik van Toledo praat je tijdens het webinar op 9 september 2024 in ongeveer 2 uur bij over de belangrijkste ins en outs rond de afkoop van lijfrenten. Zo worden de versoepelende regelingen bij afkoop besproken en wordt de revisierenteregeling aan de hand van een praktijkcase behandeld. Daarnaast besteedt Erik aandacht aan de saldoverklaring. Ten slotte behandelt hij de actuele ontwikkelingen en standpunten van de Belastingdienst op dat specifieke gebied.

 

Onderwerpen

  • Fiscale kaders diverse lijfrenteregimes
  • Fiscale gevolgen van afkoop bij diverse lijfrenteregimes
  • Versoepelende afkoopregelingen voor lijfrenten
  • Saldomethode bij niet-afgetrokken premies
  • Revisierenteregeling bij afkoop
  • Afkoop in de aangifte IB/PVV
  • Highlights actuele wetgeving

Informatie

NOAB-leden: €75,00 excl. btw

Niet-leden: €95,00 excl. btw